Skip to main content

A doua ediție a Forumului Național de
Neurologie (FNN)

18-19 Aprilie 2024

Sala Patriarhiei, București

România


Forumul Național de Neurologie va fi unul dintre cele mai importante evenimente ale anului 2024 pentru medicii neurologi din țară, complementând tematica abordată în cadrul Congresului Anual al Societății de Neurologie din România dintr-o perspectivă strategică și a politicilor publice necesare pentru a realiza reformele de care sistemul de sănătate din România are nevoie.
Evenimentul va oferi participanților posibilitatea de a lua parte la discuții interactive și sesiuni de networking, interacționând astfel cu reputați medici și cercetători, asociații de pacienți, reprezentanți ai autorităților publice de la nivel central, societăți medicale și reprezentanți ai producătorilor și importatorilor de medicamente și dispozitive medicale.

ATELIERE DE LUCRU

I. Implementarea Strategiei Naționale de Combatere a Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare

SNBCC urmărește îmbunătățirea stării de sănătate a populației din România prin implementarea unui plan de reformă sistemică a gestionării bolilor cardiovasculare și cerebrovasculare la nivel național. Obiectivul acestui atelier este definirea măsurilor specifice, indicatorilor de evaluare, calendarului de implementare, precum și a altor elemente de implementare ale cadrului strategic SNBCC definit la nivelul Ministerului Sănătății.

Rezultat al atelierului:
Propunere de măsuri pentru implementarea SNBCC - componenta tratament acut al AVC

II. Boala Parkinson: optimizarea îngrijirilor la nivel național

Atelierul dedicat îmbunătățirii standardului de îngrijire și a experienței pacientului cu boala Parkinson în România va aborda progresele și provocările actuale în managementul acestei patologii, prezentând inițiative specifice și soluții inovatoare pentru îmbunătățirea îngrijirii pacienților.

Rezultat al atelierului:
Propunere de optimizare a îngrijirilor pentru boala Parkinson la nivel național

III. Increasing Romania's capacity for neurorehabilitation

Neurorehabilitation leverages the brain's ability to reorganize itself by forming new neural connections throughout life. This process is essential for recovery, facilitated by a blend of interventions including pharmacological treatments, physical and cognitive activities, and psychological support, aiming to restore nervous system function, enhance daily activities, and promote social participation. Despite advancements in acute care, access to integrated neurorehabilitation services remains limited, particularly at the national level, with a stark deficiency in infrastructure and resources. This gap highlights the need for dedicated recovery centers to alleviate the burden on emergency hospitals and improve patient outcomes. This workshop will highlight practical options for Romania's need to increase its capacity for neurorehabilitation based on a comprehensive, multidisciplinary strategy, addressing physical, cognitive, and emotional needs, and ensuring community reintegration and support in a potentially cost-effective manner, even in patient homes.

Rezultat al atelierului:
Action plan for the implementation of SNBCC - the neurorehabilitation component

IV. Scleroza multiplă: optimizarea îngrijirilor la nivel național

În contextul actual de tratament al sclerozei multiple la nivelul României, o serie de aspecte privind distribuția resurselor, accesul la tratament și suportul oferit pacienților pot fi îmbunătățite. Acest atelier își propune să abordeze aceste provocări prin dezvoltarea unui ghid metodologic pentru centrele de scleroză multiplă, cu participarea tuturor actorilor relevanți pentru realizarea acestui obiectiv.

Rezultat al atelierului:
Ghid metodologic pentru scleroză multiplă

V. Epilepsie: optimizarea îngrijirilor la nivel național

Epilepsiile afectează sute de mii de români. Acest atelier vine în întâmpinarea nevoii de a identifica soluții practice pentru dezvoltarea de servicii specializate (ex. chirurgia epilepsiei la copii, dezvoltarea dietei cetogenice), asigurarea existenței și continuității tratamentelor medicamentoase în epilepsie la nivel național, dezvoltarea unui registru național pentru epilepsii, precum și îmbunătățirea accesului la servicii specializate pentru epilepsii în zonele rurale ale României.

Rezultat al atelierului:
Propunere de optimizare a îngrijirilor pentru epilepsie la nivel național

VI. Prevenția integrată a patologiei vasculare

Prevenția bolilor vasculare este un efort multidisciplinar. Acest workshop este conceput pentru a reuni și a integra principalele strategii sau inițiative de prevenție a bolilor vasculare în sistemul de sănătate din România. Demersul are ca scop îmbunătățirea managementul preventiv al patologiilor vasculare, reducând astfel incidența, morbiditatea și mortalitatea asociate acestor afecțiuni, cu participarea principalelor specialități implicate - cardiologie, diabet, nutriție și boli metabolice, medicina primară, neurologie și altele.

Rezultat al atelierului:
Propunere de măsuri pentru implementarea SNBCC - componenta prevenției bolilor vasculare

VII. Bolile neurologice rare în România

Atelierul se va concentra pe dezvoltarea unor programe nationale de screening (neonatal și în randul pacienților adulți) pentru boli neurologice rare cu determinism genetic, având ca scop accesul în timp util la intervenții terapeutice personalizate/țintite și servicii medicale performante, a căror finalitate este îmbunătățirea calității vieții acestor pacienți, evitând apariția unor complicații și limitând nivelul de dizabilitate ce determină un impact negativ pe termen mediu și lung asupra bugetelor serviciilor de sănătate și asistență socială.

Rezultat al atelierului:
Propunere de program național de screening pentru boli rare

VIII. Cefalee și Migrenă: optimizarea îngrijirilor la nivel național

Cefaleea și migrena, afecțiuni neurologice frecvente și invalidante, reprezintă o probleme importante de sănătate publică în România, însă adesea subdiagnosticate și subtratate. Acest atelier urmărește identificarea unor mecanisme pentru creșterea gradul de conștientizare a acestor probleme în rândul comunității medicale și pentru a îmbunătățirea managementului cefaleei și migrenei în sistemul de sănătate din România. Atelierul va acoperi inclusiv noile opțiuni terapeutice noi bazate pe și se adresează atât medicilor, cât și pacienților, cu scopul de a îmbunătăți diagnosticarea, accesul la tratament și calitatea vieții acestora.

Rezultat al atelierului:
Cefaleea și migrena: Propunere de optimizare a îngrijirilor la nivel național

Eveniment realizat cu sprijinul

Registration Fees
  • Onsite Participation - 250 EUR
  • Online Participation - 150 EUR